Friss topikok

  • Zoltán Kübekházi: Sziasztok lenne egy kérdésem kaptam egy Gemini fx 7000-es keverőt külföldről de tápkábelt nem nem... (2017.12.06. 12:27) Keverő áttekintés (30-40 ezres kategória)
  • jupiterzene: Király! Így tovább! Csinálj még sokat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (2014.09.03. 16:42) Újabb Önreklám
  • Lagra: Abból videó is van az oldalon, de így visszanézve... elég kezdetleges... :D (2012.03.28. 14:40) Behringer DJX 700
  • CodeKiller: Üdv, Bocsi, hogy kontrázok, de ide is lenne fejlesztésem, amit szeretnék a figyelmedbe ajánlani: ... (2012.03.02. 22:29) Kontrollerek...
  • TKB: Off, de mas elerhetoseget nem talaltam hozzad :)(amugy jajj vagyok a zaj forumrol) Lenne kedved li... (2011.02.07. 20:19) DJX 700 Upgrade tippek

Linkblog

puruttya

Laslie Grand a Facebookon

 

DJ-k blogja

Nem tudsz dönteni milyen DJ holmikat vegyél? Mik tartósak, mik megbízhatatlanok? Mit könnyű kezelni? Neked milyen opciókra van szükséged DJ cuccokat illetően? Vajon tényleg minden gyártó visszaadja azt a színvonalat, amit hirdetéseiben ígér? Döntsd el magad, vagy engedd magad befolyásolni személyes tesztjeinkkel! :) Igyekszünk segíteni, hogy mindig képben lehess ha a DJ szakmáról van szó.

Részletes leírás a Reloop RMP 3-ról a Zaj Fórumról

2010.12.23. 19:45 Lagra

Minap olvastam ezt a kis bejegyzést a Zaj Rendszerház webes fórumán, rájöttem, hogy nem egy olyan dolgot kivesézett benne Stormrage kolléga, amit én szégyen szemre meg sem említettem a cikkemben... így hát a szerző engedélyével ezt a leírást itt cakk um pakk közzé is teszem:

"Na, ma egész nap az RMP3 alpha-kat nyúztam, úgyhogy egy kissebb összefoglaló róluk.:

CD:
Az rmp2 és a 3-is előltöltős cdjátszóval érkezik, pár régi karcos és új (frissen írt) cd-vel próbáltam ki, illetve egy újraírhatóval, nagyon olvasásbeli sebességbe nem volt sok különbség, inkább a réginél szüttyögött csak egy kicsit tovább (úgy 5mp, de egy 8éves "zsíroskenyér" jellegű cd-nél ez nem rossz). noha szent meggyőződésem ettől függetlenül, hogy a cdjátszó rész megegyezik az rmp2-esekben találhatóval. A régi CD egy verbatim lemez, 8x írási sebességgel írhattam anno, amit most írtam ki frissen, az egy tdk 52x-esen megírva (bátor vagyok mi?). Alapjában véve elég pozitív a véleményem a dolog ezen részéről, viszonyítaási alapom leginkább a pioneer cdj1000 mk3...

USB:
1.) tesztalany egy ősrégi 256MB kapacitású, kingston (csoda, hogy még működik) USB 1.1-es pendrive FAT32 filerendszerrel (sajnos, bár akár csak a pioneer, csak FAT(FAT32) filerendszer támogatott, NTFS/EXT2/EXT3 igazán elfért volna még... talán egy későbbi firmware upgrade ha lesz ilyen...), gondolom én, köszönhetően a nagyon kicsi tárolókapacitásnak nagyon gyorsan beolvasta (kb 3-4 másodperc onnantól, hogy bedugtam).

2.) 1GB-s A-data szintén USB 1.1-es pendrive, az előzőekhez hasonlóan, amelyre összesen 106 mp3 fért rá, ügyeltem arra, hogy legyenek 96kbps-től 320kbps-ig rajta számok CBR-ben (fix bitrátás) és VBR-es (változó bitrátás) zenék, és pár wave 44,1KHz@16bit, előzőhöz hasonló gyorsasággal olvasta be és lejátszásnál se a cbr se a vbr esetében nem adódtak problémák, még olyan mp3-aknál sem, amint például a mobilom vagy pda-m nemtud lejátszani szakadás mentesen, csak a PC-m, illetve mostmár az rmp3-aim.

3.) 8GB-s Patriot USB2.0-ás pendrive, töltve zenével, vegyesen, több könyvtárban és több rétegződésben. Beolvasási sebesség ebben az esetben megnőtt nagyjából 10mp-re onnantól kezdve, hogy bedugtam a készülékbe kb 10mp-t vett igénybe.

4.) 8GB-s Patriot (az előző) pendrive vegyesen töltve zenei fileokkal, dokumentumokkal, képekkel, könyvtárakkal, programokkal és mindenféle szeméttel. A beolvasási idő nagyjából 16-18mp-re ugrott fel.

5.) HTC Touch HD PDA (8GB) szintén vegyes adathalmazzal pendrive-hoz hasonló 16-18mp-s betöltési idővel rendelkezett. A rmp3 usb-portja nem képes tölteni a PDA-t.

6.) Külső 2,5"-os sata 80GB-s 5200 -as fordulatszámú Toshiba külső táp nélküli hdd (csak folytás / szűrés nélküli kábellel), úgylátszik, noha egy telefont nem tud tölteni az usb portja, viszont a táp nélküli notebook-okba való 2,5"-os hdd-t remekül viszi, beolvasási sebessége 6-7mp körül (ugye szegény párának még fel is kell pörögnie, viszont lényegesen gyorsabb mint a pendrive-ok), gyanítom ez a meghajtó töredezettségétől azért erőteljesen függ, de révén, hogy kénytelen voltam FAT32-re formázni, így ez az állapot nem áll fent. Összesen 67GB zenét sikerült rátölteni, tehát még fért volna.

7.) Külső 3.5"-os sata 320GB-s 7200-as fordulatszámú Segate külső tápot igénylő hdd, teletöltve zenével (redundánsan másolgatva a 67GB-t), beolvasási sebességre kb hozta az előző hdd-ét

8.) Rmp3 az Rmp3-ban: igen! Egyik cdjátszónk USB portjára ráköthető a másik cdjátszó, egyetlen értelme talán az lehet, hogy egy lejátszóról tudunk mindkettőbe zenét tölteni.

9.) 2(vagy több) partíciós pendrive: Windows alapú rendszerek pendrive-ok esetében nem támogat többpartíciós megoldást, míg pl Linux (UNIX alapú rendszerek) igen, de mivel az rmp3 se támogatja ezért az eredmény mint windows-on: csak az első partíció látszik.

10.) 2(vagy több) partíciós külső hdd: noha mivel alapból hdd-ről beszélünk és több részre is tudjuk őket partícionálni és a windows mindegyik partíciót látja, mert ugye alapvetően a hdd mégse egy pendrive, sajnos az rmp3 csak az első partíciónkat fogja itt is látni, úgyhogy ha valaki ilyen célra akar előkészíteni merevlemezt, akkor lehetőleg egybe partícionálja az egészet.

JOG:
CDJ módban: sokan panaszkodtak rmp1 és 2 jog-jára, hogy nagyon szabadon fut ezért fékezni kell, noha erről személyes tapasztalataim emlékezetemben már nagyon megfakultak, de egy biztos, hogy az rmp3 jog-ja el van látva egy belső fékkel, így nagyon kellemesen lehet a jog-ot lökdösni, pörgetni, visszahúzni, nem fog 20milliót pörögni, közepes lendülettel meglökve kb fél fordulat alatt fékeződik le, erősen meglökve 1-1,5 fordulat, míg a leghosszabb pörgés amit sikerült belőle kierőlködnöm az talán 3 volt, viszont annak ellenére, hogy fékezve van, egyáltalán nem nehéz mozgatni és nem akadozik, nagyon szépen folyamatosan mozog, szóval nagyon kényelmes vele dolgozni (mondom én ezt, aki nagyon nagy vinyl fan, dehát ez van, a zenei stílusombeli kiadók olyan irányba vették a dolgokat, hogy már csak digitális release jön ki, vinyl nagyritkán és drágán). CUE-olás a megszokott módon.

Scratch (pio cd1000-nél vinyl) módban: elég érzékeny a jog felülete, mint rátesszük az ujjunkat, máris a "scratch" vagy "vinyl" mód örömeit élvezhetjük, szépen dolgozik benne a dsp, nincs csúnya hangja, egyszóval annyira használhat kb mint a cdj1000-esnél, ha kezünket nem a tetejére helyezzük, hanem az oldalánál fogva pörgetjük a jog-ot, akkor továbbra is ugyan úgy működik, mintha cdj módban lennénk. Különösen nagyobb időt a scratch funkciónak nem szántam, hisz igazából egy vinyl-es scratch-et egyetlen cdj se fog se hangminőségbe se érzésre utólérni szerintem, persze lehet ez nem is cél.

Effectek:
Alapjában véve kétféleképpen állíthatjuk az időalapunkat, egyszer ütemhez mérten (1/8, 1/4, stb...), de ekkor célszerű figyelni, hogy a bpm reális értéket mutasson, ha nem, akkor kézzel üthetjük neki a pontosat, ekkor szépen ütemre igazítva paraméterezi az effectet az rmp3. A másik mód, amivel az időalapunkat állítani tudjuk, az az "X" (TIME) gomb lenyomása után a JOG-al történik, például filter esetében 0-tól 10mp-ig. A második paraméter amit állíthatunk egy effect esetében az a "ratio" az az a keverési arány (WET/DRY), amely az "Y" gomb megnyomása után szintén a JOG-al történik.
Az effectek alapjában véve jól használhatóak és szépen is szólnak és a paraméterezésnek hála elég sokmindent ki lehet belőlük hozni, bár révén, hogy én egy alapból széjjel effectelt zenei stílusban mozgok, számomra ezek kevésbé voltak motiválóak.

Loop:
Úgy működik mint bármely djsoftware-ben, beállítunk egy kezdőőpontot meg egy végpontot és a kettő közötti részt loopolja, illetve reloop gombal bármikor a loop elejére ugorhatunk, illetve a shift gomb + 1/4, 1/8, stb... gombok használatával szintén a már jólmegszokott ütemmenyiséget tudjuk hurokba zárni, illetve találhatunk egy sampler-t is "seamless loop" címszó alatt, ahova ha jóltudom max 8 másodperces hangmintát vehetünk fel, így ezzel tudunk játszani, miközben a zene megy tovább. Nagyon túl sokat nem írnék erről a témáról, youtube-on rengeteg tutorial és demostrációs videó van ezzel kapcsolatban.

Sync bpm:
Két cdjátszót összekapcsolva egymás bpm-jére rátudnak állni gond nélkül, illetve dj software-el használva szintén erre szolgál.

Keylock:
Ezt az üzemmódot használva nem a lejátszási sebesség fog változni (mint pl.: hagyományos lemezjátszóknál), hanem a sebességet oly módon manipulálja, hogy ritkítja vagy növeli lejátszási időt időegységre nézve, és a hiányzó űrt vagy az eltűnt rész pótlását tranziens módon próbálja meg korrigálni, ez ha jóltudom a technics sldz 1200-as cdjátszó óta minden komolyabb eszköz tudja, noha az első daraboknak igen csak csúnyácska hangjuk volt, noha ez függ a mértéktől, hogy mekkora hézagokat kell eltüntetni, vagy pótolni, kb. 5% az a határ, ameddig az rmp3-asok szépen szólnak, de ez a határ érvényes lehet átlagban mindenféle cdjátszóra vagy djsoftware-re, hiszen minnél több hiányzó hangot kell pótolni, annál több az utólagosan a helyére generált rész, amelynek minősége a "timestrech" módjától is függ (ha jóltudom cdjátszók csak tranziens módot tudnak, amely egy általános "timestrech", míg DAW-ok samplerjei akár 8 félét is, az adott minta milyenségétől függően lehet szebb eredményeket elérni velük).

Pitch range:
4-8-16-100%, kétszázados pontossággal tudjuk állítani a sebességet 4-8-16%-os üzemmódokban, míg 100%-os üzemmódban csak egytizedes pontossággal. Maga a potméter az RP6000-es lemezjátszókról megszokott kivitel azzal a különbséggel, hogy középen, nagyon finoman van egy fix pontja, de ez sokkal lágyabb mint pl.: technics 1210-es lemezjátszón, sajna a cdj1000-es potijára nem emlékszem ilyen téren.

Könyvtár és zeneszám választás:
Könyvtárak léptetésére két gomb szolgál, hogy gyorsan megtaláljuk amit szeretnénk, a zeneszám kiválasztására egy kétirányba forgatható gomb van, amelyel előre/hátra léptethetünk egyesével, illetve ha ezt lenyomva tartjuk és úgy léptetünk, akkor tizessével ugrik a zsúfolt könyvtárak átnyálazására, illetve, ha nem léptetünk számot, csak megnyomjuk, akkor cd-ről vagy mp3-ból kiolvasott tag-ek között válthatunk (album, szám címe, előadó, stb...).

Cue/Play-Pause gombok:
Hát igen, itt egyértelműen a cdj1000-es a jobb a masszív gombjaival, ugyan ezek is szépek, viszont mint minden reloop terméknek ezek lesznek a gyengéi, korántsem annyira masszívak mint amennyire lenniük kéne, azomban ha valaki NEM püföli izomból kellően jóképűre részegedett állapotban, akkor azért ezek is sokáig jók lesznek. Ugyebár az emberi hülyeség ellen nincs védelem.


Végszó:
Kb. 4-órát nyúztam egyhuzamban, meg sokszor rövidebb ideig egy-egy dologra fókuszálva a cdjátszókat és nagyon kellemes volt róluk játszani, nagyon könnyedén is ment velük a munka, mondhatni gyerekjáték (így jópárév vinyl-es mult után), ami viszont mindenféle képpen pozitív, hogy egy nagyon szép gumírozott külsőt kapott, ami kellemes tapintást biztosít és nem kelti az olcsó műanyag érzetét, mint pl. az elődei vagy egyéb márkák olcsóbb cdjátszói, magát a JOG-ot is hasonló tapintásű, bár talán annyira már nem lágy anyagból készítették/vonták be, így a fogása nagyon kényelms (pio cdj1000-es most elbújhat szégyellni magát).

Az időtállóságáról meg majd kérdezzetek meg úgy 5év múlva, viszont az RP6000-eseim közel gyári állapotban voltak 3év után is, ugyan jópár tűt elfogyasztottak, de mást nem kellett rajtuk cserélni, szóval "kopp-kopp".

Ezek alapján úgyérzem mindenki eltudja dönteni, hogy milyen képességekkel rendelkezik igazából a lejátszó, és hogy mik a gyengéi (cue/play-pause gombok fognak valószínűleg a leghamarabb elkopni, ahogy ezt már többen is említették előttem).


Szerk #1 (ami kimaradt):

Midi:
USB kábellel a gépre követve Win7 gondnélkül felismerte az eszközöket, szóval rögtön indítottam is a traktort-t megnézni, hogy mi fán terem, hát nagyon lehet vezérelni vele, amit a reklám szövegben és brossúrában nyomnak erről, az biz nem kamu, én hozzácsaptam még egy AKAI MPD32-t és azt keverőként állítottam be traktor-ban, így teljesen a 2 RMP3 és az MPD32-vel anélkül, hogy a géphez értem volna tudtam zenélni 2ms latency-vel (mondjuk ehhez hozzájárul a Focusrite Saffire audiointerface is, alaplapi hangkártyával ez tuti bukta).
Az rmp3-akon egyszerűen lehet váltani, hogy A-B-C-D deck-ként működjön (1-2-3-4-es midicsatornát használva), azonban a config menübe lépve ezt teljesen testre szabhatjuk óhajunk-sóhajunk szerint, amúgy szintén ebben a menüben még rengeteg mindent állíthatunk be, amelyet a sgl/ctn + trax gombok együttes lenyomásával hozhatunk be.

Config:
A fentiekben említett config menüben lehetőségünk nyílik playlistek managelésére valamint ami talán a legfontosabb lehet, hogy a jog érzékenységét is itt tudjuk állítani, továbbá a pitchbend mértékét is, illetve számos hasznos dolgot.

Szerk #2 (firmware update):

Firmware:
Csak nem bírtam ki, máris nyomtam egy firmware update-et, nálam ez sajnos ilyen, gépen rögtön bios update-et tolok, de ha a mikrohullámú sütőhöz lenne, azon is firmware-t updatelnék, az tuti, szóval mostmár a legújabb firmware-el fut mind a két lejátszó, elég egyszerű az update menete, csak pendrive-on be kell adni neki, ő magától updatel, majd újraindul, vagy kéri, hogy indítsuk újra.
Összesen 4 fajta firmware létezik a cdjátszókhoz, mindegyik más területet hivatott javítani, így egymástól függetlenül használhatóak, így ha a dsp-s effectek terén találunk elégedetlenséget, külön tudjuk csak azokat updatelni.

Pl.:
Buffer Vers.: 06
Servo Vers.: 08
DSP Vers.: 14
Control Vers.: 14"

1 komment

Címkék: teszt kritika cikk leírás 3 írás reloop rmp

A bejegyzés trackback címe:

https://deejay.blog.hu/api/trackback/id/tr462535351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CodeKiller 2011.01.03. 23:28:43

Bocsi ezt nem tudom megállni szó nélkül, anno a fikablog-ra is írtam a témával kapcsolatban de itt is el lehet sütni: TIMESTRECH
Nem reklámként mondom, de olyan minőséget amit a Dirac lib-et ( www.dspdimension.com ) használó progik képesek, még nem láttam/hallottam! Magyarán: a jó minőségű 'időnyújtás' nem lehetetlen, max lassú... :P
süti beállítások módosítása